Projecten en samenwerkingen

Ontdek Onze Samenwerkingen en Toekomstgerichte Projecten bij Tomatoworld

Bij Tomatoworld geloven we in de kracht van samenwerking en innovatie. Daarom zijn we trots op onze diverse samenwerkingen en projecten die een inkijk bieden in de kas van de toekomst. Onze passie voor duurzame landbouw en geavanceerde technologieën komt tot leven in deze initiatieven.

Samen bouwen we aan de kas van morgen, waarin we de nieuwste ontwikkelingen en baanbrekende ideeën verweven. Onze partnerschappen variëren van vooraanstaande onderzoeksinstellingen tot toonaangevende bedrijven in de sector. 

Ontdek hoe onze projecten de toekomst vormgeven en de mogelijkheden van kassen als voedselproductiecentra veranderen. Van geautomatiseerde teeltsystemen tot geavanceerde klimaatbeheersing, wij zetten ons in om de tuinbouwsector te transformeren en tegelijkertijd het milieu te beschermen.

Bij Tomatoworld nodigen we u uit om deel uit te maken van onze reis naar innovatie en duurzaamheid. Samen kunnen we de kas van de toekomst creëren en een positieve impact hebben op de manier waarop we voedsel produceren en consumeren. Verken onze samenwerkingen en projecten en ontdek hoe we de norm blijven verleggen in de wereld van de moderne landbouw.

Slimme robots in de kas

Tomatoworld is een samenwerking aangegaan voor het project “Do IoT voor de glastuinbouw”. Het project “Do IoT voor de glastuinbouw” versnelt digitale innovaties in Zuid-Holland voor een duurzame en efficiënte voedselproductie. Het gebruik van 5G, sensoren en robots staat centraal bij de experimenten.+

Duur: Juni 2023 – juni 2025

Partners binnen dit project:  TU Delft, Do IoT Fieldlab, Robohouse, TNOMCS, Tomatoworld

Dit onderzoek richt zich op het helpen van bedrijven om automatisering en digitalisering in de kassen te versnellen. MKB-bedrijven krijgen de kans om in een praktijkomgeving hun digitale innovatie te testen. Experts op het vlak van draadloze communicatie brengen hun kennis in en adviseren over het goed werkend krijgen – en houden – van de systemen met behulp van 5G.

Meet- en regelsystemen in de kas zijn nu al gemeengoed. Maar het is momenteel niet goed mogelijk om draadloze datacommunicatie in een kas te gebruiken. Door de combinatie van het type constructie (glas met metaal) en de planten zelf (die een obstakel voor de data-overdracht zijn) werken verbindingen zoals Bluetooth en wifi niet goed. Datacommunicatie via 4G is niet snel genoeg. Daarom kunnen tuinders maar op beperkte schaal sensoren en robots gebruiken.

Snel en betrouwbaar

5G biedt wèl mogelijkheden om draadloos, razendsnel grote hoeveelheden data op een veilige en betrouwbare manier uit te wisselen in een kas. Daarnaast stimuleert de overheid bedrijven om het werk in de kas lichter, makkelijker en duurzamer te maken. Do IoT Fieldlab gaat daarom samen met het TU Delft fieldlab Robohouse in eerste instantie een 5G installatie in een kleinschalige kas inrichten en testen. Na de eerste experimenten richt de volgende fase zich op het testen in een realistische omgeving: bij Tomatoworld, het informatie- en educatiecentrum in het Westland.

Het doel van dit project is het gezamenlijk ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor de duurzame productie van gewassen, met respect voor mens en milieu. Denk hierbij aan de inzet van drones die insecten in een kas signaleren en daarbij inzichtelijk maken of dit een gewenst of ongewenst insect is in deze kas. Of bijvoorbeeld het nauwkeurig meten hoeveel vocht er in een plant zit, zodat iedere plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Daarnaast worden ondernemers ook uitgedaagd om voorstellen te doen voor robots die het werk voor mensen in de kassen aangenamer maken, bijvoorbeeld doordat ze minder hoeven te bukken of te tillen. Zo zijn er legio mogelijkheden voor het testen en ontwikkelen van systemen met robots, sensoren en artificiële intelligentie (AI).