Excursie voor PO/VO

Wij bieden voor uw leerlingen interactieve rondleidingen met eigentijdse thema's. En natuurlijk brengen de leerlingen een bezoek aan de demonstratiekas van Tomatoworld. Hier kunnen ze met hun eigen ogen zien hoe 80 verschillende tomatenrassen worden gekweekt met de modernste technieken. Ze horen de hommels vliegen en zien wat er allemaal gedaan wordt om een mooie, smaakvolle tomaat te krijgen. Ze leren hoe ziekten en plagen op een biologische wijze worden aangepakt en... natuurlijk proeven ze van de verschillende soorten tomaten.

Voor het voortgezet onderwijs hebben wij programma's die zijn afgestemd op de diverse profielen. 

Lees meer over ons aanbod.

 

Aanvraagformulier rondleiding

Recensie

Hoe gaan we 9 miljard mensen voeden?

Deze mondiale uitdaging staat centraal in Tomatoworld en komt in elke rondleiding op verschillende manieren, maar altijd interactief, aanbod. 
- Bevolkingsgroei en urbanisatie
- Eindigheid van fossiele brandstoffen 
- Opwarming van de aarde
- Schaarste van zoet water 
- Verspilling van voedsel 
- Het belang van gezond eten 
zijn thema’s die van belang zijn voor de toekomst van de leerlingen.

Tijdens de rondleiding in Tomatoworld ervaren leerlingen op hun eigen niveau het gevoel dat iedere wereldburger ook zelf een bijdrage kan leveren aan de oplossingen van het wereldvoedselvraagstuk door zijn/haar eigen voedselkeuze en leefwijze.

Tarieven

Aanbod primair (PO) en voortgezet (VO) onderwijs

BELEEF (PO en VO)
Rondleiding met bezoek aan de demonstratiekas met meer dan 80 verschillende tomatenrassen. Tomaten proeven. En bewustmaking van de wereldvoedseluitdaging thema's. (1,5 uur)

BELEEF EN AAN DE SLAG (PO)
Rondleiding met bezoek aan de demonstratiekas met meer dan 80 verschillende tomatenrassen. Tomaten proeven. Aangevuld met opdrachten over de wereldvoedseluitdagingen, zoals gezonde voeding, verspilling en opwarmen van de aarde. (1,5 uur)

DUURZAAM (PO)
Leerlingen maken kennis met duurzame energiebronnen en hun relatie met de aarde. 
Ze gaan aan de slag met themas zonne- en windenergie en aardwarmte door zelf een windmolen te maken en met een handpomp aardwarmte naar een huis te pompen. (2,5 uur)

PROEVEN UIT DE SMAAKKIST (PO en VO)
De smaakkist kan besteld worden voor een smaakles in de klas. Het lesmateriaal geeft de leerkracht de nodige informatie over de geschiedenis van de tomaat, de verschillende smaken, vitamines, mineralen en toepassingen.

BELEEF EN TEST JE KENNIS (VO)
Leerlingen worden meegenomen in de wereld van de Nederlandse glastuinbouw, beleven hoe deze sector met haar kennis, technologieën en producten kan bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening en testen hun kennis dmv een Kahoot. (1,5 uur)

BELEEF EN GEZONDHEID (VO)
Leerlingen kunnen nadat ze meegenomen zijn in de wereld van de Nederlandse glastuinbouw als uitbreiding aan de slag met opdrachten over de wereldvoedseluitdagingen met speciale focus op gezonde voeding en (verborgen) suikers. (uitbreiding 1 uur, totale rondleiding 2 uur)

NATUUR EN TECHNIEK Dagdeelprogramma
De tuinbouw is de perfecte sector om leerlingen die het profiel Natuur en Techniek hebben gekozen, te laten beseffen dat techniek de natuur een handje helpt en dat dit noodzakelijk is om de wereldvoedseluitdaging aan te kunnen gaan. In dit programma maken de leerlingen kennis met de duurzame teeltmethode van de Nederlandse glastuinbouw en de technieken die hierbij worden gebruikt. Ze gaan natuurlijk zelf aan de slag en kruipen in de huid van medewerkers uit deze sector met een technische functie.

 

Vraag subsidie aan voor GRATIS bezoek of vervoer naar Tomatoworld!

Meer info over subsidie

Programma op maat

Buiten de standaard rondleiding is het mogelijk om in overleg een programma te maken. Wij beschikken hiervoor over medewerkers met jarenlange ervaring in het onderwijs. Op deze wijze kan een bezoek geheel worden aangepast aan het lesthema van de leerlingen, mits tijdig aangevraagd.

Jonge kinderen

De rondleiding voor de jongste kinderen wordt aangepast aan de concentratieboog van deze leeftijd. De maximale groepsgrootte is afhankelijk van het niveau van de leerlingen/studenten en het aantal aanwezige begeleiders. 

Of bestel onze smaakles

Informatie smaakkist