Cybersecurity

Cybersecurity is actueler dan ooit. De bescherming van kostbare bedrijfsgegevens staat centraal. Hackers vormen een reëel gevaar, vooral in de wereld van geavanceerde tuinbouw. Tijdens ons evenent op 23 november 2023 leerden wij hoe je jouw waardevolle informatie veilig kunt stellen. Hackers zijn niet alleen op zoek naar gegevens voor eigen gewin, maar kunnen ook hele bedrijven platleggen. In de Nederlandse tuinbouw worden steeds meer digitale technologieën gebruikt, zoals sensoren, AI en robots. Dit brengt ook een toename van het risico op cyberincidenten met zich mee.

Checklist Cyberweerbaarheid

Als je al deze stellingen met "ja" kan beantwoorden, ben je op de goede weg!

 • Mijn e-mail verschijnt niet op de website: https://haveibeenpwned.com
 • Ik en mijn medewerkers gebruiken een wachtwoordmanager om wachtwoorden bij te houden en op te slaan
 • Ik schrijf geen wachtwoorden op losse blaadjes
 • Ik ben me bewust van wat er kan gebeuren als mijn IT- en OT-systemen uitvallen
 • Ik heb een moeilijk te raden, verschillende en sterke wachtwoorden voor mijn apparaten en bedrijfsaccounts
 • Ik maak gebruik van een multi-factor authenticatie om in te kunnen loggen op mijn systemen
 • Ik, en/of mijn leverancier controleren regelmatig of de apparatuur en software die we gebruiken up-to-date zijn
 • Ik en mijn collega's kunnen phishing e-mails onderscheiden van reguliere e-mails en melden phishing e-mails 

Deze tips zijn opgesteld door Cyberweerbaarheidscentrum Greenport

Tips en trick van BICT Groep

Één van onze partners waar we trots op zijn is BICT Groep. Zij bieden slimme ICT oplossingen die werken. 

Wanneer je naar een nieuwswebsite surft of het journaal bekijkt, is het overduidelijk: bedrijven, ongeacht hun grootte, bezitten waardevolle gegevens die cybercriminelen maar al te graag willen bemachtigen. Betrouwbare IT-beveiliging is absoluut onmisbaar om zorgeloos te kunnen werken. Met de juiste beveiligingsoplossingen en de expertise van de BICT Groep heeft Tomatoworld effectieve bescherming tegen diverse bedreigingen, zoals ransomware, gerichte aanvallen, datalekken en fileless attacks. Dankzij tweestapsverificatie en gegevensversleuteling wordt geavanceerde bescherming geboden, waarmee we voldoen aan wettelijke databeschermingsregels en standaarden voor de gegevens en systemen van ons bedrijf.

Een aantal quotes van BICT: "De gebruiker is de allerbelangrijkste schakel" en "De mens bepaalt of de techniek kan werken" komen uit hun mond.

Weetjes en tips van Erik Rutkens

"Iedereen kan hacken, het is minder moeilijk dan het lijkt"

 • Het hoogst afgetroggelde bedrag door Cybercrime is 41 miljoen
 • In het jaar 1989 eerste vorm randsomeware
 • Slechts 10% van cybercrime wordt opgelost
 • Tip: Preventie is het allerbelangrijkste
 • Tip: gebruik niet het standaard login en wachtwoord 'admin'
 • 1:5 kans op een cyberaanval
 • €300.000 gemiddelde schade bij een cyberincident
 • 10 dagen gemiddelde stilstand processen na cyberaanval
 • 60% bedrijven failliet na een incident 

 

 1. Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg voor complexe wachtwoorden met een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Gebruik liever geen standaardwachtwoorden en verander ze regelmatig.

 2. Tweestapsverificatie: Activeer waar mogelijk tweestapsverificatie. Hierdoor wordt een extra beveiligingslaag toegevoegd, meestal via een sms-code of een authenticatie-app.

 3. Software-updates: Zorg ervoor dat al je software, inclusief besturingssystemen, antivirusprogramma's en apps, up-to-date is. Updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingslekken.

 4. Beveiligde verbindingen: Maak altijd gebruik van versleutelde verbindingen, vooral bij het verzenden van gevoelige informatie. HTTPS-verbindingen zijn bijvoorbeeld veiliger dan HTTP.

 5. Bewustwordingstraining: Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de risico's van cyberaanvallen. Train hen in het herkennen van phishing-e-mails en andere vormen van social engineering.

 6. Gegevensback-ups: Maak regelmatig back-ups van al je belangrijke gegevens. Hierdoor kun je snel herstellen in het geval van een datalek of ransomware-aanval.

 7. Netwerkbeveiliging: Gebruik firewalls, beveiligde netwerken en VPN's om de toegang tot je netwerk te beperken en te beveiligen.