Goede sturing met een lager substraatvolume in Hybride belichte tomaat

PERSBERICHT

We zijn al weer een eind onderweg met de teelt. Afgelopen week is de kop uit het gewas gehaald, waarmee we deze week de laatste zetting realiseren. Ondanks het mooie weer moeten we gefocust blijven om een goed eindresultaat te halen. De zomerse dagen vragen veel van de planten als het gaat om de waterbalans op peil te houden. Dit betekent ook voor ons dat we op moeten letten dat we de plant wel de mogelijkheid bieden om dit te kunnen doen.

Ook dit seizoen doet Saint-Gobain Cultilene weer mee in de proef met hybride belichting op het Improvement Center in Bleiswijk samen met de partners Signify, De Ruiter Seeds en Delphy. Dit seizoen is alles net even anders als voorgaande jaren, dus ook in het substraat en de watergift hebben we wat aanpassingen moeten doen ten opzichte van de afgelopen jaren. Zo is Juanita vervangen door Merlice. De eerste werd geënt op Maxifort en kwam op de tuin met twee koppen per plant. Dit jaar is Merlice het hoofdras en is gestart met drie koppen per plant (3.3 stengels/m2) en geënt op DRO141. Dit betekent dat niet alleen het aantal stengels per meter bij aanvang van de teelt verandert, maar nog veel meer, minder planten per meter.

Bovenstaande zorgt er dan ook voor dat we vooraf goed moeten bedenken wat de plant nodig heeft als het om substraat gaat. Een aantal vragen die langs kwamen waren; hebben we nog steeds zoveel substraat nodig? en hoeveel buffer hebben we nodig?  Dat laatste geldt met name in de zomer. Om het gewas optimaal te kunnen sturen is er de keuze gemaakt om te gaan telen met een 25% lager substraat volume (7.5 cm hoog i.p.v. 10 cm hoog). Dit betekent dat we een snellere reactie zien op de wijzigingen die we aan brengen. Maar daarnaast ook dat we wat langer water moeten geven op de dag omdat anders de intering te groot word.

Het begin van het seizoen leverde dit nog wel eens discussies op. Was het volume bijvoorbeeld toch niet te laag gekozen?,  Met de gekozen strategie bleek al snel dat we het substraat goed onder controle hadden. Het gehele jaar hebben we met een vaste beurtgrootte kunnen werken en door middel van het spelen met de frequentie hebben we een zeer goede controle gehad. Op het moment van koppen stond er nog steeds een krachtig gewas, dat t/m week 28,  ruim 85 kg/m2 geproduceerd heeft. De productiedoelstelling van 107 kg/m2 staat dus nog steeds. Het is dus belangrijk om je substraat goed af te stemmen met de strategie die je wilt gaan volgen.

Noot voor redactie:

Meer informatie kan verkregen worden via Lisanne Helmus-Schuddebeurs:

l.schuddebeurs@delphy.nl

06 – 21 58 67 30