Kennisbank

We zijn enthousiast om onze kennis te delen en gezamenlijk te werken aan een duurzame toekomst voor de glastuinbouw. In het kenniscentrum van Tomatoworld vind u alle recente ontwikkelingen, whitepapers en handige tips, op maat gemaakt voor uw bedrijf in de glastuinbouw.

Wist je dat ToBRFV naast tomatenplanten ook andere planten kan infecteren?

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) kan schade aanrichten in de teelt van tomaat, paprika en chilipeper. Het is nauw verwant aan het tabaksmozaïekvirus (TMV) en het tomatenmozaïekvirus (ToMV), die allemaal tot de tobamovirusgroep behoren. Interessant is dat ToBRFV de bestaande resistenties in tomaten tegen TMV en ToMV doorbreekt. Deze tobamovirussen zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich gemakkelijk door contact (mechanisch). Bovendien kunnen ze jonge planten infecteren via zaden. Naast tomaten kan ToBRFV ook Petunia-, zwarte nachtschade- en Chenopodium-soorten infecteren. Sinds 1 oktober 2019 is ToBRFV geclassificeerd als een (gereguleerd) quarantaine-organisme in de Europese Unie en sinds eind augustus 2020 gelden er strenge eisen voor zaadpartijen met betrekking tot dit virus.

Cybersecurity

Cybersecurity is actueler dan ooit. De bescherming van kostbare bedrijfsgegevens staat centraal. Hackers vormen een reëel gevaar, vooral in de wereld van geavanceerde tuinbouw. Tijdens ons evenent op 23 november 2023 leerden wij hoe je jouw waardevolle informatie veilig kunt stellen. Hackers zijn niet alleen op zoek naar gegevens voor eigen gewin, maar kunnen ook hele bedrijven platleggen. In de Nederlandse tuinbouw worden steeds meer digitale technologieën gebruikt, zoals sensoren, AI en robots. Dit brengt ook een toename van het risico op cyberincidenten met zich mee.

 

Checklist Cyberweerbaarheid

Als je al deze stellingen met "ja" kan beantwoorden, ben je op de goede weg!

 • Mijn e-mail verschijnt niet op de website: https://haveibeenpwned.com
 • Ik en mijn medewerkers gebruiken een wachtwoordmanager om wachtwoorden bij te houden en op te slaan
 • Ik schrijf geen wachtwoorden op losse blaadjes
 • Ik ben me bewust van wat er kan gebeuren als mijn IT- en OT-systemen uitvallen
 • Ik heb een moeilijk te raden, verschillende en sterke wachtwoorden voor mijn apparaten en bedrijfsaccounts
 • Ik maak gebruik van een multi-factor authenticatie om in te kunnen loggen op mijn systemen
 • Ik, en/of mijn leverancier controleren regelmatig of de apparatuur en software die we gebruiken up-to-date zijn
 • Ik en mijn collega's kunnen phishing e-mails onderscheiden van reguliere e-mails en melden phishing e-mails 

Deze tips zijn opgesteld door Cyberweerbaarheidscentrum Greenport

 

Tips en trick van BICT Groep

Één van onze partners waar we trots op zijn is BICT Groep. Zij bieden slimme ICT oplossingen die werken. 

Wanneer je naar een nieuwswebsite surft of het journaal bekijkt, is het overduidelijk: bedrijven, ongeacht hun grootte, bezitten waardevolle gegevens die cybercriminelen maar al te graag willen bemachtigen. Betrouwbare IT-beveiliging is absoluut onmisbaar om zorgeloos te kunnen werken. Met de juiste beveiligingsoplossingen en de expertise van de BICT Groep heeft Tomatoworld effectieve bescherming tegen diverse bedreigingen, zoals ransomware, gerichte aanvallen, datalekken en fileless attacks. Dankzij tweestapsverificatie en gegevensversleuteling wordt geavanceerde bescherming geboden, waarmee we voldoen aan wettelijke databeschermingsregels en standaarden voor de gegevens en systemen van ons bedrijf.

Een aantal quotes van BICT: "De gebruiker is de allerbelangrijkste schakel" en "De mens bepaalt of de techniek kan werken" komen uit hun mond.

 

Weetjes en tips van Erik Rutkens

"Iedereen kan hacken, het is minder moeilijk dan het lijkt"

 • Het hoogst afgetroggelde bedrag door Cybercrime is 41 miljoen
 • In het jaar 1989 eerste vorm randsomeware
 • Slechts 10% van cybercrime wordt opgelost
 • Tip: Preventie is het allerbelangrijkste
 • Tip: gebruik niet het standaard login en wachtwoord 'admin'
 • 1:5 kans op een cyberaanval
 • €300.000 gemiddelde schade bij een cyberincident
 • 10 dagen gemiddelde stilstand processen na cyberaanval
 • 60% bedrijven failliet na een incident 

Bestrijd arbeidstekorten door inzet robotica

De tuinbouwindustrie staat voor een jaarlijks verlies van 1,5 miljard als gevolg van arbeidstekorten volgens het CBS, met gevolgen voor inkomsten en gewaskwaliteit. De uitdagingen ontstaan door de hoge kosten en beperkte beschikbaarheid van vakkundige arbeid, in combinatie met de fysiek veeleisende aard van tuinbouwtaken. Om deze veelzijdige kwestie aan te pakken en te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige gewassen, introduceert Bosman Van Zaal robotica.

In een baanbrekende poging om arbeidstekorten te bestrijden en de kwaliteit en kwantiteit van gewasopbrengsten te verbeteren, maakt Bosman Van Zaal gebruik van haar expertise in automatisering met het merk Crea-Tech. Sinds 1998 staat het bedrijf aan de voorhoede van het automatiseren van stroomopwaartse en stroomafwaartse processen voor telers wereldwijd.

Automatiseren van processen
We bieden al meer dan 20 jaar succesvol geautomatiseerde verpakkingsoplossingen voor de tuinbouw. Daarom durven we te zeggen dat we dé verpakkingspecialist zijn. Een goed voorbeeld van zo’n proces dat we kunnen automatiseren met robotica is het plaatsen van labels. Onze Six Pack Handle Placer plaatst automatisch labels als handvatten op sixpacks en bespaart daarmee 2 FTE, met een terugverdientijd van 2,5 jaar.

Whitepaper
De inzet van Bosman Van Zaal om arbeids- en kwaliteitsproblemen te overwinnen, wordt samengevat in een uitgebreide whitepaper die de transformerende voordelen van robotica in de tuinbouw uiteenzet. De whitepaper werpt licht op hoe robotica inconsistenties, besmettingsrisico's, productverliezen en verspilling van hulpbronnen geassocieerd met handarbeid kan verminderen. Voor meer informatie over hoe robotica uw tuinbouwactiviteiten kan revolutioneren, bezoek alstublieft de website van Bosman Van Zaal en download de whitepaper.

 

Bron: Goedemorgengroente van woensdag 13 december 2023

Six Pack Handle Placing